CORONA UPDATE #1

Corona houdt ons allemaal in de ban. Vroeger associeerde je het met een lekker zomers biertje en een schijfje limoen. Nu denken wij aan een “virus”.  Het lijkt alsof Nederland helemaal stil staat. De straten zijn leeg en iedereen zit aan huis gekluisterd. Wat staat ons te wachten en wat moeten we doen?

Glazen bol

Niemand kan ons vertellen hoelang dit virus nog schade aan gaat brengen aan de mens of de economie. Er is geen glazen bol die de toekomst voorspeld. Op school wordt mij voornamelijk geleerd om objectief te blijven kijken. Cijfers kunnen namelijk heel veel vertellen, maar ook in een verkeerde context worden geplaatst, of compleet uit zijn verband worden getrokken. Persoonlijk vind ik het eng, maar ben ik wel van mening dat de “Hollandse nuchterheid” nu nog belangrijker is dan ooit. Wanneer mensen in de paniekstand schieten, komen we in een angstcultuur terecht en gaan we massaal WC-papier inslaan?!

Het enige wat we voor nu kunnen doen is positief blijven, en de richtlijnen volgen. Houd 1,5 meter afstand van elkaar en denk aan hygiëne. Zo houden wij onszelf en elkaar veilig.

Onzekerheid op werk

Een flink aantal branches hebben het zwaar. Zo laat Corona ook haar bandensporen achter in de Automotive. Doordat iedereen nu zoveel als mogelijk thuis werkt, zijn er veel minder mensen onderweg. Dit betekent niet alleen minder files, maar ook minder schades en minder onderhoudslampjes die gaan branden. Daarnaast hebben bijna alle autofabrikanten de deuren gesloten, waardoor er geen nieuwe auto’s noch onderdelen meer leverbaar zijn. Dit resulteert in lege showrooms en lege magazijnen.

Je merkt in deze tijd goed, dat de auto een “luxeprobleem” is. Het kopen van een nieuwe auto staat niet bovenaan het prioriteitenlijstje en onderhoud/ reparatie is nu geen noodzaak. Bijna alle universele-, dealer- en schadebedrijven kampen met een terugloop in het werkaanbod. Het planbord raakt steeds leger, zeker nu de bandenwissel periode ook voorbij is. Een onzekere periode voor zowel de werkgever als werknemer.

Nu juist solliciteren!

“Wacht even met het klikken op het kruisje rechtsboven in het scherm!” Ik ben mijn verstand niet verloren, en er hoeft geen Technisch Specialist langs te komen om te controleren of alle bedrading nog juist is aangesloten in mijn bovenkamer. Hoe gek dit ook klinkt, maar toch is het een oplossing. Niet voor nu, maar wel voor straks.

Ja het werkaanbod loopt enorm terug, en ja veel mensen kampen nu met een inkomstenprobleem. Er zijn veel aanvragen ingediend bij het UWV voor een WW-uitkering. Eind maart werden er 250.400 lopende WW-uitkeringen geteld, 53 procent meer dan vorig jaar in dezelfde maand. Volgens RTL Z zijn de horeca, de uitzendbranche en de cultuursector het snelst en het hardst geraakt.

Ondanks dat solliciteren een verplichting is voor het ontvangen van een WW-uitkering, is het ook slim. Als wij ons boerenverstand gebruiken, weten we dat dit virus overgaat. Op dat moment zal het werkaanbod ook weer aantrekken! Wanneer je dan pas gaat solliciteren, loop je eigenlijk achter de feiten aan. Het is beter om nu alvast “bekend” te zijn bij jouw nieuwe werkgever, zodat er dan snel geschakeld kan worden. Dus solliciteer! Dan kunnen wij, als het tij weer keert, snel een sollicitatiegesprek voor jou inplannen.

Positief blijven

Gelukkig zijn er al betere berichten omtrent Corona. Er zijn dalingen in ziekenhuisopnames, minder sterfgevallen en er heerst minder angst. Na 28 april weten wij meer over een versoepeling of stop van de intelligente lockdown. In de tussentijd blijven wij begeleiding bieden bij vragen van zowel werkgevers en werknemers en proberen wij iedereen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Er komt een tijd dat “heel Holland bakt” weer op een badlaken op het strand wordt gevierd, terwijl iedereen is ingesmeerd met zonnebrandcrème. Dat vakanties weer geboekt kunnen worden en dat het bezoeken van familie/ vrienden weer kan. Het jaar 2020, zal verdwijnen in de geschiedenisboeken en bij het horen van het woord “Corona” denkt iedereen weer standaard, aan het zomerse biertje!

Stay safe en stay tuned! 💜

Michelle van Kranen